• Kenneth Baraas

Hvordan spille FPL

Skrevet av Kenneth Baraas - @FantasyPLNorge

I denne artikkelen vil noen utvalgte kjøreregler nevnes. Fantasy Premier League handler mest om å følge sitt eget løp og egen magefølelse, men likevel gjøres et forsøk å dele noen hovedregler som trolig mange kjenner igjen. Trekk ut det du finner som nyttig og forhåpentligvis kan noe være litt til hjelp.
Hovedregelen

Dette er et kjedelig punkt, men likevel det viktigste: å spille så sikkert som overhodet mulig. Utelukk i størst mulig grad mulighetene for tilfeldigheter - det være fare for startplass/tidlige bytter, skadeutsatte spillere, spillere som har lite å vise til etc. Med å velge “trygge” FPL-spillere øker man sjansen for å gjøre bytter når man ønsker i stedet for å gjøre bytter fordi man . Spillet blir mer behagelig, de uforutsette hendelsene kommer sjeldnere, og man får mer ro i planleggingsprosessen. “Slow and steady wins the race” er det noe som heter. Ofte gjelder det i fantasy-sammenheng også.

Starten

Den viktigste perioden i en FPL-sesong er den første delen av sesongen etter min mening. Personlig settes det pris på å kunne spille sikkert og “kjedelig” uten å ta store sjanser med såkalte “differentials”. Kommer man godt ut av startblokkene er det enklere å ha en fornuftig tilnærming til spillet ved å ta de trygge avgjørelsene - valgene som ofte føles ut som “alle” tar. Havner man bakpå kan følelsen av å måtte gjøre noe annerledes komme fort, selv om det som oftest lønner seg å ha is i magen. Dette er dog et vanskelig punkt å følge da det er mye som spiller inn i første del av sesongen med ulike oppkjøringer og utskiftninger innad i lagene. Men igjen, trygge valg i starten uten de store risikoene er et godt sted å starte for å få en stabil grunnmur med poeng i begynnelsen.

Planlegging

“Spreadsheets” er et ord som blir brukt hyppigere i FPL-sammenheng. Noe nerdete vil kanskje noen si, men hovedpoenget er å ha oversikt over fremtidige runder. Ser man kun på én og én runde når bytter gjøres, kan fremtidige runder fort gå i glemmeboka, og det bygger seg ofte opp med uforutsette problemer. Med en tydelig oversikt blir det enklere å planlegge fram i tid, samtidig som minuspoengene begrenses. Gode sesonger kjennetegnes ofte med få "hits" som følge av gjennomtenkte og langsiktige bytter.

Se kamper

FPL-nettsider og Twitter flyter over av underliggende tall og ulike statistikker fra hver runde. Mange glemmer å se bak disse tallene, og vet ofte ikke helt hva de får ved kjøp av spillere. Det mest optimale, og artigste, er å speide selv. Det trengs nødvendigvis ikke å se hele kamper da utvidete høydepunkter også er et godt alternativ for å skaffe seg inntrykk av aktuelle spillere (her er Wyscout et hett tips). Ingenting slår følelsen av å være tidlig på en formspiller fordi man så noe andre ikke så. Det er her de ordentlige grønne pilene ligger.


Plukke ut informasjon

Med en stadig større informasjonsflyt på ulike plattformer som Twitter og podkaster, blir det mye informasjon å ta inn i løpet av en uke. Det finnes enormt mye kunnskap og nyttig informasjon, men det lønner seg å sile ut det man selv finner som det mest interessante, ellers kan det rett og slett bli for mye støy rundt valgene som skal tas. Etter hver runde kan det være en idé å tenke igjennom hva man selv tenker før neste runde, og huske på dette, før man gyver løs på en ny uke med deilige FPL-podcaster og velformulerte Twitter-tråder.

Det var noen av hovedpunktene som forsøkes å overholdes gjennom sesongen. Håper noe av det kan være til nytte før vi tar fatt på en ny FPL-sesong.

-Lykke til!

292 visninger0 kommentarer

© 2019 FantasyNorge | Drift og Design av Edion AS