• Kenneth Baraas

Vendepunkt i FPL-høsten?


Det finnes ikke ett bestemt skille hvor kampprogrammet snur for lagene, men i Fantasy-sammenheng styres mye av programmet til topplagene - spesielt Liverpool og Manchester City, samt lag hvor det befinner seg populære FPL-alternativer. Med det i bakhodet: kan vi da se et skifte fra og med Gameweek 13? Gode FPL-managere vet å planlegge, og derfor gjør vi et forsøk i å se litt fremover, slik at kjøp og salg av spillere enklere kan legges inn i kalenderen.


Liverpool

Kampprogram fra Gameweek 13

Defensiv statistikk - siste fire Gameweeks

Store sjanser imot: 4 (færrest)

Skudd imot på eget mål: 7 (nest færrest)

Skudd imot i boks: 22 (fjerde færrest)

Expected goals conceded: 3.41 (nest lavest) Liverpool møter Tottenham (hjemme), Aston Villa (borte) og Manchester City (hjemme) i de tre neste rundene. De to første kan fort gi poeng for FPL-alternativene hos de røde, men det er likevel ikke tiden hvor man henter inn spillere fra serielederen.


I sesonginnledningen var trenden å ha dobbel Liverpool-dekning i forsvar. Mange mistet tålmodigheten da samtlige av de tre første ligakampene inneholdt baklengsmål. Spesielt Andrew Robertson ble solgt hyppig etter en poengrekke på 2-2-2. Selv om skotten er eid av 19% (trolig flere “døde” FPL-lag), er det lite snakk om hvor godt han faktisk har levert i tiden etter den begredelige rekka med poeng. På de seks påfølgende rundene kan backen vise til 6-5-8-6-2-8. I et “grønt” kampprogram fra Gameweek 13 kan disse poengsummene fort bli velkjente tosifrede summer som mange av oss ble bortskjemte med i forrige sesong. Trent Alexander-Arnold er selvskreven og trenger ikke mer spalteplass, samtidig som Sadio Mané eller Mohamed Salah også bør være med i en plan fra den trettende runden.


Aktuelt: Tre Liverpool-spillere - enten to defensive + en offensiv eller en defensiv + to offensive.

Leicester

Kampprogram fra Gameweek 13

Statistikk - Jamie Vardy mot lag utenfor “topp seks”

- Kamper: 5 (1-2 færre enn andre aktuelle FPL-alternativer på topp) - Mål: 6 (tredje flest)

- Minutter per mål: 75 (kun Agüero og Abraham bedre) - Store sjanser: 5


Defensiv statistikk - første ni gameweeks

- Mål imot: 8 (tredje færrest)

- Store sjanser imot: 16 (syvende færrest - men bedre enn Manchester City)

- Skudd imot på eget mål: 32 (fjerde færrest)

- Skudd imot i boks: 57 (sjette færrest)

- Expected goals conceded: 10.24 (femte lavest)

Det kan argumenteres for at kampprogrammet til dels har “snudd” allerede for Leicester, men Crystal Palace borte (Gameweek 11) blir sjelden noe målkalas, og Arsenal (Gameweek 12) kan ha en god dag - selv om bortestatistikken til London-klubben er begredelig. Med andre ord er det absolutt aktuelt å hoppe på Leicester-toget allerede nå, men fra Gameweek 13 er det i alle fall gull og grønne kamper for Brendan Rodgers mannskap. Problemet til Vardy har tidligere vært å prestere mot svakere motstand som legger seg lavt, men det er gryende tendenser til at dette kan ha snudd for engelskmannen. Statistikken kan tyde på det, og da er det få alternativer som er mer fristende enn spissen, til 9.1 millioner, før et nydelig kampprogram.


Det defensive har også bedret seg under Rodgers, selv om de bakre rekkene kan svikte innimellom. Leicester står med tredje færrest baklengsmål, og det er kun Liverpool som har maktet å score mer enn ett mål mot seriemesteren fra 15/16-sesongen. Statistikken ellers er brukbar, og i et enklere kampprogram kan det absolutt være verdt å ta sjansen på et av forsvarsalternativene hos revene.

Aktuelt: Vardy frister mest, men James Maddison bør også nevnes - kanskje det vil løsne mot noe enklere motstand? Bakerst kan Ricardo Pereira blomstre i sin offensive backrolle, mens Caglar Söyüncü er et godt og billig alternativ. Harvey Barnes kan også speides på frem mot Gameweek 13 etter at midtbanespilleren har vartet opp med tre målgivende på tre kamper.Wolverhampton

Kampprogram fra Gameweek 12

Ulvene har ikke særlig til hverken offensive eller defensive tall å vise til, men likevel har det kommet gode resultater i det siste. Laget ser mer “på” ut enn tidligere i sesongen, og Raul Jimenez har begynt å se farligere ut foran mål og har sanket 17 FPL-poeng på de to siste rundene - fikk også et mål annullert etter en hårfin avgjørelse av VAR. På de fire siste har Wolves holdt to “clean sheets” og kun sluppet inn to mål - blant annet ble buret holdt rent på Etihad. Med to kamper før programmet snur, har man litt tid til å vurdere alternativene hos oransjetrøyene.


Aktuelt: Jimenez til 7.1 millioner leverte en skuffende start på sesongen, men har begynt å bli interessant i det siste. Matt Doherty har våknet litt, mens Willy Boly er et billigere alternativ som ofte får bonus ved clean sheets. Adama Traoré har også seila opp som en joker, men det er fremdeles litt tid til å se nærmere på alternativene hos Wolves.


Sheffield United

Kampprogram fra Gameweek 13

Defensiv statistikk - siste fire gameweeks

- Mål imot: 1 (færrest) - Clean sheets: 3 (flest)

- Skudd imot på eget mål: 12 (fjerde færrest) - Store sjanser imot: 9

- Skudd imot i boks: 27


Sheffield United fortsetter å imponere - sist med en sterk hjemmeseier mot Arsenal. Statistikken kan tale for at det nyopprykkede laget har vært noe heldig, men igjen så er det tydelig å se motstanderlagene ikke trives med å møte “the Blades” - samtidig har keeper Dean Henderson gjort sakene godt helt bakerst. I et enda enklere kampprogram er det liten tvil om at John Lundstram kan, i enda sterkere grad, forsvare en startplass på FPL-laget. Engelskmannen samler clean sheet-poeng og kan også snike til seg målpoeng i sin offensive rolle på midtbanen. Aktuelt: Lundstram er selvskreven, og Henderson kan nevnes. Ellers er det stort skille i FPL-poeng ned til lagkameratene som er klassifisert som midtbane og angrep. Kanskje noen vil melde seg på i diskusjonen til programmet løsner litt.

Mot mørkere tider?


Manchester City

Kampprogram fra Gameweek 12

Den regjerende seriemesteren kan levere mot enhver motstander, og det kan diskuteres om Liverpool er den eneste ordentlige prøvelsen de har i løpet av ligasesongen. Men nå har det lugget litt for Pep Guardiolas menn i noen oppgjør, og det kan se ut til at savnet av Aymeric Laporte er større enn det som ble fryktet i den lyseblå delen av Manchester. City har Chelsea, Manchester United og Arsenal på de fem rundene fra og med Gameweek 13, samt to borteturer til Newcastle og Burnley. I tillegg skal de bryne seg på Liverpool om to runder. Det er likevel ikke overraskende om ett eller flere av disse lagene feies av banen, men spørsmålet er hvor stor del av City-kvota man skal bruke i et noe tøffere kampprogram. Spesielt når Pep-rulett ligger over oss alle som en mørk sky.


Til slutt nevnes tre lag hvor det befinner seg flere aktuelle FPL-spillere og hvor kampprogrammet snur i feil retning. Her kan det være en idé å vurdere salg for å få på plass spillere fra de ovennevnte lagene:


Bournemouth

Everton

West Ham

Det var noen tanker rundt FPL-tiden fremover - håper noe kan være til hjelp.

960 visninger0 kommentarer

© 2019 FantasyNorge | Drift og Design av Edion AS